## Cars Math Puzzle – How many cars in the parking ?

One-tenth of the cars in a car park are yellow. Another car arrives and now one-ninth of the cars are yellow.

### How many cars are now in the car park?

Check your answer:-

x/10 number of cars are yellow initially.

as yellow car’s percent increases from 1/10th to 1/9th after new car arrives, so new car must be a yellow car.

So we can form this equation

1 + x/10 = (x+1)/9

Now we just need to solve this equation

on multiplying both sides by 9*10 =>

9*10 + 9x = 10x + 10

90 – 10 = 10x – 9x

x = 80

So there were 8 yellow cars initially among a total of 80 cars(i.e. 1/10th)

and a new yellow cars comes making 9 yellow cars in total of 81 cars.(i.e. 1/9th)

So **answer to the question is 81**. there are a total of 81 cars now.

## How many filled bottles can be collected?

A shopkeeper gives a full bottle of soft drink in return for five empty bottles. A guy has 77 empty bottles and he can use them to get full soft drink bottles.

**How many filled bottles will he be able to collect?**

Check your answer:-

15+2 empty bottles=3 filled +2 empty bottles

3+2 empty bottles=1 filled bottle

i.e. total filled bottle are 15+3+1=19

## Number game – Horse + Cat + Hen ?

## Flower Math Puzzle

Solve this puzzle

What will be the value of Yellow flower + Red flower*Blue Flower?

Check your answer:-

Answer With Explanation**Answer**: 81

**Explanation**:

from first equation red flower = 20

from second equation blow flower = (30 – 20)/2 = 5

from third equation 5 – 2yelloflower = 3 => yello flower = (5-3)/2 = 1

Thus Yellow flower + Red flower*(Blue Flower with four petals)

yes thats the catch, blue flower with 4 petals should be of value 4

= 1 + 20 *4 = 81, remember BODMAS rule, multiplication first.

## Math Puzzle – If X y =200 X-y=100 X%y=?

Can you solve this Math Equation?

### If X*y =200, X-y=100 than X%y=?

Check your answer:-

Answer With Explanation**Answer**: 2

**Explanation**:

You can solve it easily if you read the question carefully.

we want to know X%y,i.e. X percent of y and not x multiplied by y.

X%y = X*y/100 = (200/y)*(y/100) = 2

## How many pushups in 6 months?

If we do 1 push up repetition per day, 3 sets, then increase it by one rep per week for same three sets, how many push ups will we be doing in 6months?

Check your answer:-

Answer With Solution**Answer**: 7215

**Solution**:

Let’s assume 30 days in a month, so 6*30 = 180 days in 6 months, i.e. 180/7 = 25weeks + 5 days.

number of push ups in first week 3*7 = 21

so total number of push ups in 25 weeks = 21 + 21*2 + 21*3 …. 21*25

its an arithmetic progression with a1 = 21 and d = 21

its Sum = n(a1+an)/2 = 25(21 + 21*25)/2 = 21*25*26/2 = 6825

Push ups done in 5 days = 21*26*5/7 = 26*15 = 390

Total push ups in 6 months = 6825 + 390 = 7215.

## What will be Jane’s tree height puzzle

jane, ali and pat each planted a tree 90cm in height . in the time it took jane’s tree to grow by 1 cm, ali’s tree grow by 2 cm. by the time it took ali tree to grow by 2cm pat tree grow by 3 cm . how tall was jane tree when pat tree was 108 cm in height.

Check your answer:-

Answer With SolutionAnswer: 96cm

Solution: let’s say jane’s tree grow by 1cm in X time, and in the same time ali’s tree grow by 2cm and pat’s tree grow by 3cm.

so to grow 108 – 90 = 18 cm, pat’s tree should take 18/3 = 6X time and jane’s tree should grow by 6cm in the same time.

## Math Puzzle – Wall Clock x Football – Table Fan = ?

## One more math puzzle for you

### What will be the value of (Wall Clock)x(Football) – Table Fan in the below image ?

Check your answer:-

Answer With Solution**Answer**: 4

**Solution**:

You might want to solve it simply like this

First equation: Football + Football + Football = 18 => Football = 18/3 = 6

Second Equation: Wall Clock= 9/3 = 3

Third Equation: Table Fan * Table Fan – Table Fan = 6 => (Table Fan) x (Table Fan – 1) = 6

from 3×2 = 6 => Table Fan = 3

Thus Wall Clock x Football – Table Fan = 3 x 6 – 3 = 15

**BUT**, if you look carefully, it is not a simple math equation puzzle, football in last equation is different than other, wall clock in 4th equation having different time than the ones in second equation, similarly table fan has 2 blades than 3.

**So how do we solve it?**

In the first equation black marks on Football are 6, therefore Football value is : 6

In the Second equation clock shows 3pm.. so clock value is 3

In the third equation, table fan has 3 blades, thus having a value of 3, OR you can say a table fan with 3 blades has value 3, thus with 2 blades should have a value 2.

In last equation clock is 2 and Football marks are 3, and table fan has 2 blades

thus 2×3 -2 = 4

**Solution by** : Ranjan Bala Jain over the mail

## Beer Bottle Burger Math Equation Puzzle

Can you tell what will be the sum of the fourth row ?

i.e. Sum of Burger + Beer Bottle * Beer Mug ?

obviously you have to apply some mathematics here, question is how fast you can solve it.

Check your answer:-

**Answer**: 15

**Solution**:

If you see there are 3 variables and 3 equations, we can solve the equations and get the variables values and than we can find the value of fourth equation.

From the first equation we can say that Beer Bottle = 10

than from the second Burger = (20 – 10)/2 = 5

and from the third equation Beer Mug = (9 – 5)/4 = 1

Thus Burger + Beer Mug * Beer Bottle = 5 + 1*10 = 15

here as per BODMAS 5 + 1*10 will be 5 + 10 and not 6*10

- « Previous Page
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- 7
- Next Page »